십자화과(배추과)

유채

대효0617 2021. 4. 26. 14:17

 

/배추/유채 구별

http://blog.daum.net/daehyo/7808523

 

학명 : Brassica napus L.

분류 : Brassicaceae

 

사진: 2021.04.24 마차산

 

 

아래 : 2021.07.21 창동 

 

 

 

 

 

 

 

 

꽃이 진 후 새로 올라온 잎인데 줄기를 감싸지 않고 있다.

아래쪽 잎은 잎자루가 길어  줄기를 감싸지 않고 위쪽 잎은 줄기를 감싼다 

 

 

 

 

종자는 (1.2-)1.5-2.5(-3) mm (FOC)이고 미세한 망목상이라 하는데 루페로는 망모기 보이지 않는다 

 

 

 

유채와 갓의 종자 비교 

 

유채

 

 

 

아래 : 2024.03.29 물향기수목원

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

국생지

분포

한국(제주와 남부지방), 일본, 중국 등지

생육환경

따뜻한 곳

크기

높이 80130cm이다.

잎은 피침형이고 끝이 둔하다. 아래쪽 줄기에 달린 잎은 긴 잎자루가 있으며 잎가장자리는 깊게 갈라진다. 끝이 둔한 치아모양톱니가 있으며 표면은 매끄러우며 녹색이고 뒷면은 흰빛이 돌며 엽병에 자줏빛이 도는 것도 있다. 위쪽 줄기에 달린 잎은 밑부분이 귀처럼 처져서 원줄기를 둘러싸고 넓은 피침형이며 잎자루가 없고 끝은 가늘고 갈라지지 않는다. 서양종의 잎

은 두껍고 가죽질이며, 보통종은 연한 녹색이고 잎살이 비가죽질이다. 줄기에는 보통 3050개의 잎이 붙는다.

꽃은 34월에 원뿔모양꽃차례를 이루며 가지 끝에 달린다. 10cm 길이의 꽃대를 가진 홑꽃이 핀다. 꽃잎은 끝이 거꿀달걀모양이고 길이 10mm이며, 6개의 수술 중 4개는 길고 2개는 짧으며, 암술은 1개이다. 꽃받침조각은 피침형의 배같고 4개로 갈라지며 길이 6mm이다. 성숙한 이삭 길이는 가지의 위치, 재식방법, 품종 등에 따라 다르나 대개 3545cm이고 한 이삭에 3040개의 열매가 달린다.

열매

열매는 각과로서 길이 8cm 가량의 원통 모양이다. 중앙에는 봉선이 있으며 완숙하면 봉선이 갈라져서 종자가 떨어진다. 속은 2실로 되고 투명한 격막으로 갈라지며, 보통 20개 가량의 짙은 갈색 종자가 들어 있다. 끝에 긴 부리가 있고 원주형이며 익으면 흑갈색 종자가 나온다.

줄기

원줄기에서는 15개 안팎의 1차곁가지가 나오고, 이 가지에서 다시 24개의 2차곁가지가 나온다.

번식방법

번식은 종자로 한다.

 

FOC

 

Brassica napus Linnaeus, Sp. Pl. 2: 666. 1753.

欧洲油菜 ou zhou you cai

Herbs annual or biennial, 30-150 cm tall, glabrous or basally sparsely hirsute, often glaucous, with or without fleshy taproots. Stems erect, branched above. Basal and lowermost cauline leaves long petiolate; petiole to 15 cm; leaf blade ovate, oblong, or lanceolate in outline, 5-25(-40) × 2-7(-10) cm, pinnately lobed or lyrate, sometimes undivided; terminal lobes ovate, dentate, repand, or entire; lateral lobes 1-6 on each side of midvein, much smaller than terminal one, entire, repand, or dentate, sometimes absent. Upper cauline leaves sessile, lanceolate, ovate, or oblong, to 8 × 3.5 cm, base amplexicaul, auriculate, margin entire or repand. Fruiting pedicels straight, divaricate, (1-)1.2-2.3(-3) cm. Sepals oblong, (5-)6-10 × 1.5-2.5 mm, ascending or rarely suberect. Petals bright or pale yellow, (0.9-)1-1.6(-1.8) cm × (5-)6-9(-10) mm, broadly obovate, apex rounded; claw 5-9 mm. Filaments (5-)7-10 mm; anthers oblong, 1.5-2.5 mm. Fruit linear, (3.5-)5-9.5(-11) cm × (2.5-)3.5-5 mm, terete or slightly 4-angled, sessile, divaricate or ascending; valvular segment (3-)4-8.5(-9.5) cm, 12-20(-30)-seeded per locule; valves with a prominent midvein, slightly torulose or smooth; terminal segment conical, (0.5-)0.9-1.6 cm, seedless or 1-seeded; style often obsolete. Seeds dark brown or blackish, globose, (1.2-)1.5-2.5(-3) mm in diam., minutely reticulate. Fl. Mar-Jun, fr. Apr-Jul. 2n = 38*.

(생육지와 분포)

Cultivated. Throughout China [widely cultivated and naturalized elsewhere].

(기타)

Native to Europe but not known in the wild, it perhaps evolved in the 16th Century as an allotetraploid derived from Brassica oleracea and B. rapa.

Brassica napus is one of the most important sources of seed vegetable oil. The seed oil is also used in the manufacture of lubricants, grease, lacquers, varnishes, soap, resins, nylon, plastics, insect repellents, stabilizers, and pharmaceuticals. The green parts and fleshy roots are eaten as vegetables. Two varieties are recognized, and both are cultivated in China.

 

(종하 분류군)

1. Taproot not fleshy, slender; plants annual

................................... var. napus

1. Taproot fleshy, napiform; plants biennial

................................... var. napobrassica

 

http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200009263