학명 : Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni
분류 : 국화과(Asteraceae)
영명 : Candyleaf
사진: 2019.10.20 양평 민가에서 재배
영어위키
Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni
candyleaf
Stevia rebaudiana is a plant species in the genus Stevia of the sunflower family (Asteraceae), commonly known as candyleaf, sweetleaf, sweet leaf, or sugarleaf.
Stevia is a tender perennial native to parts of Brazil and Paraguay that favors humid, wet environments, although the root does not tolerate standing water.
Stevia is widely grown for its sweet leaves, which are the source of sweetener products known generically as stevia and sold under various trade names. The chemical compounds that produce its sweetness are various steviol glycosides (mainly stevioside and rebaudioside), which have 250–300 times the sweetness of sugar.
The leaves can be eaten fresh or put in teas and foods.
https://en.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana
국내 자료
분류
국화과(Compositae)
원산지
파라과이, 브라질
생산시기
개화 전(꽃), 5~10월(잎, 줄기)
크기
60cm 가량
학명
Stevia rebaudiana Hemsl.
용도
식용, 차, 감미료, 식품 첨가제
이용
잎, 줄기, 꽃
개화기
7~9월
다년초. 높이 60cm 가량. 7~9월에 흰색 작은 꽃이 핀다. 독성은 없고 내열성이 있으며, 당도가 설탕의 250~300배인 stevioside를 함유하고 있어 당뇨병 환자나 다이어트용 저칼로리 천연 감미료로 쓰인다. 파라과이와 브라질 국경 지역의 해발 500m 고지에서 자생하며, 예로부터 남아메리카 인디오들이 감미료로 이용하였다. 우리 나라에는 1973년에 도입되었다.
성분
diterpene 화합물로 stevioside와 rebaudioside A 등이 함유되어 있다.
약효
당뇨병, 심장병, 비만, 충치 환자의 저혈당제 감미료로 쓰인다.
재배 및 관리
기후 환경
추위와 건조에 약하고, 21~25℃에서 잘 자란다.
토양
다비성 식물로, 배수가 잘 되고 적당한 습기가 있는 비옥한 중성 사질 양토에서 잘 자란다.
번식 방법 및 시기
실생(4~5월), 삽목(9~10월)
https://100.daum.net/encyclopedia/view/176XX61400162
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